BOKPLADDER

Hemsökta
 
Titel: Hemsökta
Författare: Magnus Nordin
Utgivningsår: 2016
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 169 (4 tim)
 
Elin och Denise är ett par. De har fått sommarjobb som husvakter på skärgårdsön Ensö under några veckor. De är överlyckliga över att få spendera sommaren i ett lyxhus med sol och bad. Arbetsuppgifterna består av att klippa lite gräs och hålla efter huset medan ägaren är bortrest. Elin och Denise åker ut till ön med båt och en kvinna visar de runt i huset. Ett av rummen visar hon dock aldrig för tjejerna. När Elin påpekar detta förklarar kvinnan att rummet är låst och att hon inte har någon nyckel dit. Elin tycker att det är lite märkligt. Kvinnan är också väldigt tydlig med att husägaren vill att de rapporterar alla avvikelser till henne och att de ska vara försiktiga när de badar då det är mycket strömt. I huset hänger ett bröllopsfoto av en ung kvinna, husägarens fru, som Elin och Denise så småningom får veta är död. Elin tycker att det är konstigt att det inte nämndes tidigare. En dag när tjejerna är och badar tycker Elin att hon ser en skepnad långt ut i havet. Denise börjar drömma märkliga drömmar om kråkor som faller ned döda vid huset. Huset larmas på under nätterna och en natt går plötsligt larmet. Det tjuter öronbedövande. När Elin och Denise tittar på filmen från övervakningskameran ser de inget annat än en kråka. Larmet ska bara reagera på människor. Ju längre tiden går desto mer känner Elin och Denise att det är någonting som inte stämmer med huset och de bestämmer sig för att åka därifrån. Men så går strömmen och mobiltäckningen försvinner.
 
Boken börjar väldigt bra och spännande. Jag gillar blandningen mellan mystik, spänning och romantik. Elin är rädd att Denise fortfarande har kontakt med sitt ex Felicia, och den här oron tycker jag att Nordin skildrar på ett trovärdigt sätt. Tyvärr lyfter inte riktigt berättelsen utan den är som bäst i början och sen fasas den ut. Jag tycker boken gärna hade fått vara längre och fördjupats. Men trots detta tycker jag ändå att det finns en hel del bra med boken. Nordin förvaltar dessa 169 sidor (eller 4 timmar för mig som lyssnade på ljudboken) väl. Jag tycker om att alla böcker inte behöver vara på 300 sidor +. Speciellt när det gäller ungdomsböcker. Så boken får godkänt i betyg och jag rekommenderar den till personer som vill ha ett lättläst mysterium med lite lagom mycket spänning och unga relationer.
 
Förr eller senare exploderar jag
 
Titel: Förr eller senare exploderar jag
Författare: John Green
Utgivningsår: 2013
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 307 (7 tim 30 min)
 
Hazel är 17 år och obotligt sjuk i cancer. Hon går inte längre i skolan och hennes mamma oroar sig för att hon ska bli för isolerad och vill därför att hon börjar att gå i en stödgrupp med andra, unga cancersjuka. Det finns mycket som Hazel stör sig på med stödgruppen och hon tycker inte att den är speciellt upplyftande, men hon går ändå dit. En eftermiddag har Isaac, en kille som också går i stödgruppen, med sig sin kompis Augustus som är friskförklarad från sin cancer. Hazel och Augustus tittar på varandra under mötet och efteråt kommer Augustus fram till henne. De pratar om allt möjligt och förälskelsen är omedelbar. De ses snart efter det och pratar om varandras favoritböcker. Hazels bästa bok är Ett storslaget lidande av den holländske författaren Peter van Houten. Boken handlar om en tjej som är sjuk i cancer och slutar mitt i en mening. Hazel förstår att tjejen i boken antingen dör eller blir för sjuk för att fortsätta skriva och att slutet ska spegla hur abrupt döden inträder i det verkliga livet, men hon retar sig ändå på det. Hon vill veta hur det går för de andra karaktärerna. När Augustus har läst ut boken delar han Hazels uppfattning. Hazel har flera gånger försökt få kontakt med Peter van Houten utan framgång. Augustus mailar författaren och får faktiskt svar på sitt mail, men det verkar som att de ska bli tvungna att ta sig till Amsterdam för att eventuellt kunna få svar på de frågor som Hazel har. 
 
Boken börjar bra och jag har ganska höga förväntningar på den här boken med tanke på hur omtalad och omtyckt den var när den kom ut för några år sedan. Efter att ha lyssnat klart på boken så tycker jag att det är en helt okej ungdomsbok, den är lätt att ta till sig och det är klart att man blir berörd av en kärlekshistoria mellan två ungdomar som har och har haft cancer. Men jag tycker att den är lite väl lättuggad och jag blir inte speciellt gripen. Jag gillar till en början att de pratar om sina favoritböcker och historien om hur Hazel har försökt att kontakta författaren, men jag tycker inte att detta är ett spår som hade behövt få så mycket utrymme i boken. Alla episoder med författaren Peter von Hauten känns lite tramsiga och inte på något sätt trovärdiga. En fiktiv historia behöver ju verkligen inte vara trovärdig, men jag tycker inte att dessa episoder bidrar med något till berättelsen. Jag hade velat lära känna Hazel och Augustus mer och hade velat att de fokuserade mer på varandra än på den här trista karaktären. Den här boken var faktiskt en besvikelse, tyvärr. Jag hade sett fram emot något mer.
Om du vågar
 
 
Titel: Om du vågar
Författare: Megan Abbott
Utgivningsår: 2015
Förlag: Bokfabriken
Antal sidor: 292
 
Ett cheerleading-lag får en ny coach. Tidigare har Beth varit lagkapten och oavsett vem som har varit coach har det varit hon som styrt laget. Men den nya coachen är annorlunda. Hon är krävande och kör hårdare med laget än tidigare. Hon blir bara uttråkad av alla försök till att underminera och förlöjliga henne. Hon menar att de inte behöver någon lagkapten heller, så Beths roll i laget går från att vara dominerande till att bli obetydlig. Coachen strävar efter perfektion och vill att de tränar hårdare och trimmar sina kroppar till fullo inför den kommande matchen. Addy har alltid varit Beths parhäst och lojala, men den nya coachen rör om bland rollerna. Hon lyfter fram Addy och får henne att känna sig speciell och betydelsefull. Deras förtroliga relation irriterar Beth. Addy oroar sig för hur Beths irritation kan ta sig uttryck, hon vet att Beth inte ger sig förrän hon fått det hon vill ha. Ett misstänkt självmord leder till en polisutredning av den nya coachen. Addy dras snabbt in i historien och hon tycker att hela situationen känns olustig. Det är så mycket som inte är vad det verkar vara. 
 
Åh vad jag gillade den här boken! Den är otroligt spännande och oväntat mörk. Den tar upp ämnen som lojalitet och svartsjuka bland vänner, något som jag tycker är ganska ovanligt att det skrivs om men som är desto vanligare i verkligheten. Jag gillar att författaren vågar skriva om de fula sidorna som framträder hos oss människor när vi är rädda för att bli övergivna, förlora vår bästa vän och känner att vår identitet är hotad. Hur långt vi är beredda att gå för att behålla vår roll i gruppen. Jag rekommenderar den här boken starkt.