BOKPLADDER

Hemmet
 
Titel: Hemmet
Författare: Mats Strandberg
Utgivningsår: 2017

Förlag: Norstedts
Antal sidor: 338
 
Joel har tillfälligit bott i sitt föräldrahem tillsammans med sin gamla och allt mer dementa mamma, Monika, i ett litet samhälle utanför Kungälv. Han flyttade tillbaka efter att ha bott många år i Stockholm då hans mamma inte längre kan ta hand om sig själv. I flera år har de skämtsamt pratat om att det snart är dags för henne att flytta in på äldreboendet Tallskuggan, men nu börjar Joel känna att det inte är något skämt längre. Hans mamma är för dålig för att bo hemma och han vill ha tillbaka sitt gamla liv. 
På Tallskuggan jobbar Nina. När hon får höra vems mamma som ska flytta in i den lediga lägenheten på äldreboendet får hon panik. Nina och Joel var bästa vänner under ungdomsåren och Nina i princip bodde hemma hos honom eftersom hennes egna mamma var alkoholist. Monika blev som en mamma för henne. Men det hände massa saker som gjorde att Nina och Joel gled isär och nu finns det en känsla av bitterhet och svek mellan dem. 
Monika motsätter sig att flytta in på Tallskuggan. Hon vill bo kvar hemma där hon fortfarande kan känna närvaron från hennes avlidne man Nils. Men Joel vädjar till henne att testa att bo på äldreboendet och tillslut ger Monika med sig. 
Till en början verkar det gå ganska bra. Monika lär känna de andra på boendet och till Joel säger hon att hon är så lycklig eftersom Nils verkar ha hittat henne. Ju längre tiden går desto märkligare börjar Monika bete sig. Hon blir våldsam och verkar veta saker som hon omöjligt kan känna till. Joel blir orolig men lugnas av personalen på äldreboendet. Monika är dement och hon beter sig inte värre än någon annan. Men snart verkar det som att även Monika är rädd för sig själv, eller det som har tagit över henne.
 
Precis som med allt jag läst av Strandberg är personporträtten fantastiska. Han lyckas alltid få till karaktärer av kött och blod som man bryr sig om. Han skriver väldigt insiktsfullt om äldrevården och det är inte en miljö som så ofta skildras inom litteraturen. Det finns mycket jag gillar med boken, men jag blir lite besviken på själva skräckdelen. Jag tycker inte att den här boken är särskilt läskig. Den är väldigt bra, men jag önskar att han hade byggt upp en mer hotfull stämning som han lyckades så väl med i Färjan. Jag tycker att slutet är lite abrupt och lite för öppet för min smak. Hotet blir lite diffust och abstrakt. Jag älskar idén med en skräckroman som utspelar sig på ett äldreboende så jag hade önskat att han dragit det lite längre. Men jag gillar boken, den är spännande, snabbläst och jag vill bara läsa ännu mer av Strandberg!
Den ökända historien om Frankie Landau-Banks
 
Titel: Den ökända historien om Frankie Landau-Banks
Författare: E. Lockhart
Utgivningsår: 2015

Förlag: Lavender Lit
Antal sidor: 289
 
Frankie Landau-Banks har förändrats under sommarlovet. Hon ska börja andra året på Alabaster high school, en av landets finaste internatskolor. Under första året var Frankie en oansenlig tjej som ingen la märke till. Nu har hon utvecklats till en attraktiv ung kvinna. När hon till hösten kommer tillbaka till skolan blir hon tillsammans med den populäre Matthew Livingston. 
I Matthews sällskap får Frankie en helt ny social status. Sistaårselever vet helt plötsligt vem hon är och tycker att hon är kul att umgås med. I princip vet alla på skolan vem hon är, eftersom alla på skolan lägger märke till Matthew och också den tjej han dejtar. 
Frankie blir snabbt en del av Matthews värld, men hon önskar att han var lite mer intresserad av att kliva in i hennes. De umgås alltid på hans rum, med hans kompisar och även om de ses ofta får Frankie nästan aldrig ha Matthew helt för sig själv. Det är alltid någon av hans vänner som är med eller som ringer när Frankie och Matthew för en gångs skull lyckats få lite tid på tu man hand. 
Frankie får så småningom reda på att Matthew är med i ett hemligt sällskap där bara killar är välkomna, men Frankie tänker inte låta sig uteslutas på grund av sitt kön. Hon förstår att Matthew har hemligheter och döljer saker för henne. I smyg börjar hon därför smida planer för att överlista killarna. 
 
Jag tyckte att den här boken började väldigt bra. Den är rolig, lättsam och snabbläst, med en liten feministisk knorr. Frankie är charmig och likeable. För mig är det dock någonting som fattas och jag har svårt att sätta fingret på vad det är. Jag stör mig lite på att Frankie helt plötsligt blivit "snygg" och att hon inte blir mer stött av att Matthew inte alls vetat vem hon varit tidigare men nu vill vara ihop med henne bara för att hon är snygg. Frankie är ju kär i Matthew och vill vara ihop med den populäraste killen, men för mig känns inte det som ett feministiskt statement. Dock gillar jag bokens röda tråd, det här med att det som tjej kan vara svårt att bli inbjuden till killars gemenskap, att vissa killar inte förstår att man vill bli sedd som en hel person, inte bara en söt tjej. Det är intressant. För mig tappar boken på slutet, jag blir lite uttråkad och tycker inte att själva klimaxet blir särskilt spännande att följa. Lite tramsigt blir det nästan. Men boken får godkänt och jag tror att den funkar bra för oläsvana ungdomar. 
 
 
Du
 
Titel: Du
Författare: Caroline Kepnes
Utgivningsår: 2015

Förlag: Bonnier Audio
Antal timmar: 13 tim 10 min
 
Joe arbetar i en bokhandel. En dag går studenten och aspirerande författaren Guinevere Beck (kallad Beck) in i butiken. Joe iakttar henne minituiöst medan hon går mellan bokhyllorna. De pratar och flörtar vid kassan och när Beck ska betala för sina böcker registrerar Joe hennes namn på kreditkortet. Där och då börjar Joes besatthet av Beck och hennes liv. 
Han hittar enkelt hennes adress och börjar titta in genom hennes fönster. För att inte verka misstänkt har han köpt nya kläder som smälter in i det överklassområde där Beck bor. Han har flera ombyten för att inte bli igenkänd. Han lyckas få tag på hennes inloggningsuppgifter till mailen och får veta vilka som är hennes vänner och att hon träffar en kille som heter Benji. 
En gång när Joe följer efter Beck en utekväll håller hon på att ramla ner på tunnelbanespåret. Joe är där och räddar henne och lyckas få tag på hennes mobiltelefon. Beck tror bara att hon har tappat bort sin telefon i fallet, men nu får Joe tillgång till ännu mer information om henne. 
Ju mer de lär känna varandra desto mer känner Joe att Benji måste försvinna ur bilden. Han är inte bra för Beck. Joe sätter sin plan i verket och hackar samtidigt Benjis Twitter-konto för att Beck inte ska förstå vad som har hänt. Joe och Beck inleder så småningom en relation. Beck är helt omedveten om Joes stalking, men det finns personer i Becks omgivning som misstänker vad Joe håller på med.
 
Det som slår mig mest med den här boken är att jag har hela min sympati hos stalkern och "the bad guy", alltså Joe. Han är porträtterad på ett väldigt realistisk sätt och såklart att han är obehaglig, men han är också skildrad på ett väldigt mänskligt och nyanserat sätt, även om han uppenbarligen är psykopat och har stora problem. Det här är en riktigt bra thriller, jag hade kunnat önska lite högre tempo och att det hände lite mer på slutet, men överlag tycker jag att detta är riktigt bra. Jag lyssnade på ljudboken och det var också ett plus tror jag. En av de bästa uppläsningarna jag har lyssnat på hittills. Jag är sugen på att läsa uppföljaren Gömda kroppar, som tyvärr inte finns som ljudbok.