BOKPLADDER

Ingen normal står i regnet och sjunger
Ingen normal står i regnet och sjunger
 
Titel: Ingen normal står i regnet och sjunger
Författare: Sara Ohlsson
Utgivningsår: 2016

Förlag: Gilla Böcker
Antal sidor: 216
 
Ella går i trean på gymnasiet. Hennes bästa vän heter Charlie. I skolan umgås hon en del med en kille som heter Svante. De ses på fester och hånglar och plötsligt är de ihop. I Ellas klass går också en tjej som heter Niki. Hon är på ett sätt en ganska kantig tjej och en av de få som faktiskt vågar att ifrån när hon tycker att tjejer och killar behandlas olika. Charlie och Niki blir ihop. Ella varnar Charlie för Nikis okänslighet, men Charlie är förälskad. Ella saknar dock tiden när det bara var hon och Charlie, utan pojkvänner och flickvänner. 
Utan att Ella först märker något börjar hon undra varför hon inte känner något pirr när hon är med Svante. Han är helt okej, men det händer ingenting i kroppen när hon är med honom. Det gör det däremot när hon är själv med Niki. Men Niki är ju ihop med hennes bästa vän. Hur ska det här sluta?
 
Detta är en så fin liten roman. Tyvärr lite svårt att sammanfatta handligen för den liksom bara händer, men åh vad jag gillade den här boken. Den är rolig, fin och tar upp viktiga ämnen. Jag kände bara att den tog slut för snabbt. Jag hade velat läsa mer, sidorna bara flög fram. Men på ett sätt kanske det kan vara bra också, att alla böcker inte behöver vara så utdragna. Speciellt ungdomsromaner. 
Mr Mercedes
Bildresultat för mr mercedes ljudbok
 
Titel: Mr Mercedes
Författare: Stephen King
Utgivningsår: 2015

Förlag: Bonnier Audio
Antal timmar: 15 tim 13 min
 
Boken inleds en tidig morgon i en amerikansk stad som drabbats hårt av finanskrisen. Kön börjar ringla sig lång till den jobbmässa för arbetslösa som ska hållas under dagen i lokalen City Center. Innan dörrarna hinner öppnas till mässan kommer en stulen, silvergrå Mercedes körande i full fart mot folkmassan. Åtta personer dör och åtskilliga skadas.
Månader senare sitter den nypensionerade kriminalaren Bill Hodges och tittar på meningslösa tv-program i sin soffa. Bill var en av de poliser som jobbade med fallet "Mr Mercedes", men de lyckades aldrig gripa förövaren. När Bill sitter i soffan hör han hur brevinkastet skramlar. Han går fram och plockar upp posten, och där i högen ser han ett brev som pockar på hans uppmärksamhet. Han öppnar brevet och läser det. Det är skrivet av den man som körde bilen, Mr Mercedes, och berättar utförligt om hur mycket han njöt av att utföra det fasansfulla dådet den dagen vid City Center men brevskrivaren menar också att han inte alls är benägen att göra något liknande igen. I brevet har Mr Mercedes gett Bill inloggingsuppgifter till ett chatforum, Under Debbies Blue Umbrella, där Bill, om han vill, kan ta kontakt med mördaren. 
Parallellt som man får följa Bills jakt på Mr Mercedes får man följa Brady Hartsfield, som är den man som körde in i folksamlingen vid jobbmässan. Han jobbar på en firma som kör ut till folk som behöver hjälp med sina datorer och kör även glassbilen, bland annat i det bostadsområde där Bill bor. Brady är i tjugofemårsåldern och bor med sin alkoholiserade mamma, med vilken han även har ett sexuellt förhållande. Genom att kontakta Bill, som han hatar, vill han driva honom till att känna så mycket skuld för det som hände att det får honom att ta sitt liv. Han har gjort detta förut nämligen, med kvinnan vars Mercedes han stal vid terrordådet. 
 
Den här boken fångade mig direkt och höll mig fången rakt igenom. Jag älskar den lite humoristiska, ironiska och cyniska tonen som präglar boken. Jag gillar verkligen att jag får följa både polis och förövare. Både Bill Hodges och Brady Hartsfield blir som verkliga personer för mig, riktigt bra karaktärsskildringar. Det som å andra sidan är lite skrämmande är att de terrordåd som skildras i boken är sådana som idag förekommer i verkligheten. Jag tänker att när boken skrevs så var detta sådana dåd som vi inte hade sett hända, och det gjorde mig faktiskt riktigt illa till mods. Inte Kings fel, men jag tror inte att någon som läser Mr Mercedes idag kan undgå att reagera på det. Men boken är för mig en fullträff. Den sticker verkligen ut i sin genre, King kan det här med att skriva och det här är en bok som jag inte kommer att glömma i första taget. Rekommendrerar verkligen! Har du möjlighet så lyssna på den som ljudbok, uppläsningen tror jag förhöjer berättelsen enormt. Tur att det finns två till böcker om Bill Hodges, kommer definitivt att lyssna på dem. 
En av oss ljuger
En av oss ljuger
 
Titel: En av oss ljuger
Författare: Karen M. McManus
Utgivningsår: 2017

Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 389
 
Fem ungdomar på Bayview High School får gå på kvarsittning efter att de har ertappats med att ha haft med sig sina mobiltelefoner på en lektion. Det är Bronwyn, en högpresterande elev som satsar på att komma in på de allra finaste skolorna i USA. Cooper, en omtyckt kille som spelar baseball och hoppas att bli värvad av ett topplag efter han har gått ut skolan. Addy, en populär tjej som lever i det perfekta förhållandet med en av skolans snyggaste killar. Nate, en strulig kille som redan hunnit bli dömd för bland annat narkotikabrott. Och så Simon, som är lite av en outsider och driver Bayview Highs populäraste skvallerblogg där han hänger ut personer som går på skolan. 
Under kvarsittningen händer något. Simon dör genom en allergisk reaktion då någon hällt jordnötsolja i hans glas med vatten. De fyra övriga blir huvudmisstänkta. Alla har motiv då det visar sig att Simon hade planerat att hänga ut just de fyra på sin blogg. De blir förhörda av poliser och allteftersom framkommer fler detaljer som visar att det fanns mer än en anledning för samtliga av dem att vilja få bort Simon ur bilden. Oavsett vad de säger är det en sak som är säker - en av dem ljuger.
 
Detta var tyvärr lite av en besvikelse. Jag gillar upplägget till boken jättemycket, men jag tycker att boken borde kortas ned eller intensifieras på något sätt, för det blir lite segt. Översättningen är helt okej men det har smugit sig in en hel del korrektursfel vilket stör läsningen. Jag tycker också att slutet var ganska förutsägbart och det känns orealistiskt att polisen inte misstänker det "alternativet" direkt. Men det är en lite småspännande helt okej ungdomsbok med en väldigt lockande baksidetext, så den kan nog hitta sina läsare.