BOKPLADDER

En av oss ljuger
En av oss ljuger
 
Titel: En av oss ljuger
Författare: Karen M. McManus
Utgivningsår: 2017

Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 389
 
Fem ungdomar på Bayview High School får gå på kvarsittning efter att de har ertappats med att ha haft med sig sina mobiltelefoner på en lektion. Det är Bronwyn, en högpresterande elev som satsar på att komma in på de allra finaste skolorna i USA. Cooper, en omtyckt kille som spelar baseball och hoppas att bli värvad av ett topplag efter han har gått ut skolan. Addy, en populär tjej som lever i det perfekta förhållandet med en av skolans snyggaste killar. Nate, en strulig kille som redan hunnit bli dömd för bland annat narkotikabrott. Och så Simon, som är lite av en outsider och driver Bayview Highs populäraste skvallerblogg där han hänger ut personer som går på skolan. 
Under kvarsittningen händer något. Simon dör genom en allergisk reaktion då någon hällt jordnötsolja i hans glas med vatten. De fyra övriga blir huvudmisstänkta. Alla har motiv då det visar sig att Simon hade planerat att hänga ut just de fyra på sin blogg. De blir förhörda av poliser och allteftersom framkommer fler detaljer som visar att det fanns mer än en anledning för samtliga av dem att vilja få bort Simon ur bilden. Oavsett vad de säger är det en sak som är säker - en av dem ljuger.
 
Detta var tyvärr lite av en besvikelse. Jag gillar upplägget till boken jättemycket, men jag tycker att boken borde kortas ned eller intensifieras på något sätt, för det blir lite segt. Översättningen är helt okej men det har smugit sig in en hel del korrektursfel vilket stör läsningen. Jag tycker också att slutet var ganska förutsägbart och det känns orealistiskt att polisen inte misstänker det "alternativet" direkt. Men det är en lite småspännande helt okej ungdomsbok med en väldigt lockande baksidetext, så den kan nog hitta sina läsare.