BOKPLADDER

Det här kalla landet
 
Titel: Det här kalla landet
Författare: Pernilla Gesén
Utgivningsår: 2017
Förlag: B Wahlströms
Antal timmar: 7 tim 6 min
 
Noomi är 17 år och bor i det fiktiva landet Nordland. Hon kommer från en välbärgad familj och bor tillsammans med sin familj i stadsdelen Västermalm i staden Lindsborg. De har alltid haft gott om pengar, men nu signalerar Noomis föräldrar att de inte tjänar lika bra längre, bostadsbristen och arbetslösheten är hög, företag går i konkurs och hyllorna gapar tomma i butikerna. I utkanten av staden i stadsdelen Stensätra bor Zahra, som går i Noomis klass. Hon har flytt till Nordland tillsammans med sin familj, men det var bara hon och hennes pappa som klarade sig hela vägen fram. I den här världen kallas de folkförflyttade.
En dag efter att Noomi varit på kurs i kulturhuset i Stensätra blir hon rånad av ett gäng invandrartjejer. Detta gör henne rasande. Henne storebror är engagerad i det främlingsfientliga partiet Nya demokraterna, ND, och efter rånet börjar hatet gro även i Noomi. Hon skaffar sig en pin med partiets logga och börjar prata öppet om de folkförflyttades dåliga påverkan på Nordland. Men hon är samtidigt noga med att påpeka att varken hon eller ND är arthatare (rasister) utan bara vettiga och realistiska. ND är det enda partiet som fattar vad som behöver göras. Snart är det dessutom val och ND har goda chanser att bli det näststörsta partiet.
Samtidigt som Noomi och Zahra hatar varandra finns det en viss laddning mellan dem. Noomi kan inte riktigt förklara den, men efter att de kysser varandra på en fest blir hon mer förvirrad över vad han faktiskt känner.
 

Den här boken var tyvärr riktigt plågsam att ta sig igenom. Hade inte lyssnat klart om den hade varit längre. Det är flera saker jag har problem med när det gäller boken. För det första finns det liksom ingen riktig handling eller intrig. Om det ska föreställa en dystopi hade författaren behövt ta ut svängarna MYCKET mer, för nu beskriver hon i princip dagens Sverige, fast med andra ord för t.ex. nyanlända, flyktingar, Sverigedemokraterna och rasism. Språket är inte bra. Mycket grova ord som känns helt obefogade. Gestaltningen är också den undermålig. Allt skrivs ut, upprepas, ältas, vilket gör det tjatigt. Dialogerna är inte trovärdiga. Alla karaktärer talar med samma röst, jag får ingen känsla för vilka de är vilket gör att jag inte blir berörd. Den här boken riktas till unga vuxna men jag tror inte att någon i den åldern skulle köpa det här konceptet. Det känns inte som att författaren har tagit ämnet på allvar. Det hade kunnat bli en intressant bok, men då hade författaren som sagt behövt dra upp volymen mycket mer och tänkt några steg längre samt jobbat mer på karaktärerna och språket. Detta blev bottenbetyg för mig.