BOKPLADDER

Jag och Earl och tjejen som dör
 
Titel: Jag och Earl och tjejen som dör
Författare: Jesse Andrews
Utgivningsår: 2015

Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 281
 
Greg Gaines inleder boken med att förklara att han har valt att övergå till att skriva böcker istället för att göra film efter att hans sjunde och senaste film blev den sämsta filmen som någonsin gjorts. Han höjer också ett varningens finger för de som väntar sig en fin och insiktfull bok om en cancersjuk tjej, för det är inte den här boken. Det finns andra sådana böcker, men detta är inte en av dem. 
Greg går sista året på Benson High School i Pittsburgh, Pennsylvania. Han har accepterat det faktum att high school suger men har också hittat en strategi för att överleva. I skolan finns många olika grupperingar. Däribland kyrkokidsen, sportkillarna, smartskallarna, teaterskådisarna, pundarna och så vidare. Att tillhöra en grupp innebär att alla som inte tillhör den gruppen hatar dig, så Gregs lösning är att skaffa sig tillgång till alla grupper. Han har så långt under high school hållit en sinnessjukt låg profil för att undvika kaos och konflikter.
Sista läsårets första dag är dagen då Greg får veta att Rachel har leukemi. Rachel är en tjej som han har gått i samma klass med när han var yngre och som nu går i samma high school som honom. Gregs mamma önskar att han kan ta kontakt med Rachel nu när hon är sjuk och kan behöva en vän som muntrar upp henne. För det har han lyckats med förut. När de gick i samma klass fick Greg ofta Rachel att småfrusta av skratt när han förde sina halvkonstiga resonemang. 
Till en början går det sådär för Greg att ta upp kontakten med Rachel. Hon tycker att det är konstigt att han vill prata med henne nu när han undviker henne i skolan, men Greg undviker ju alla som en del av sin överleva high school-strategi. Efter ett tag går det bättre och Rachel tycks bli glad av hans besök. 
Greg har egentligen bara en riktig kompis, Earl. Greg och Earl har genom åren gjort ett antal märkliga filmer. Eftersom de är så fruktansvärt dåliga har Greg gjort ett stort nummer av att de ska hållas hemliga för alla. Men Rachel får veta att filmerna existerar, men hon förstår att Greg inte vill att hon ska se dem och respekterar det. Earl har däremot svårt att förstå varför Rachel inte kan få se filmerna eftersom han vet att de skulle muntra upp henne, och så börjar resan mot vad som kommer att bli världshistoriens sämsta film enligt Greg. 
 
Jag gillade verkligen den här boken. Den är lättläst, rolig (skrattade högt flera gånger) och befriande. Den är skriven på ett väldigt kul sätt, Greg pratar direkt till mig som läsare och jag tycker att det funkar jättebra. Det här är en bra bok för att bota läskramp hos en själv och jag kan tänka mig att den passar ungdomar som inte har jättestor läsvana eller intresse för läsning. Finns också som film tydligen, som jag blev sugen på att se.